За града
Галерия
СПА център
Услуги

 

ЗА ХИСАРЯ

Местоположение:
Хисаря се намира почти в центъра на България, разположен в Горнотракийската низина, върху южните склонове на Средна гора на 360м. надморска височина. Изобилието от лековити термални извори (22 броя с различна физико-химична характеристика и температура, с доказани лечебни качества) е привличало траки, славяни, прабългари и римляни още от дълбока древност. Планината го предпазва от студените северни ветрове, поради което климатът в града е мек и здравословен - с топла зима, ранно настъпваща пролет, горещо, но с ниска влажност, лято, и есен – слънчева и топла.
Хисаря се слави с красивите си паркове и разнообразието на растителни видове от всички краища на света. Парковете около баня „Топлица”,  около извор „Момина Баня” и Летния театър правят града привлекателно място за отмора през всички сезони.

Кратка история:
Първите данни за града датират от епохата на късния неолит (IV в.), времето, през което тези земи са населявани от тракийското племе беси. След завлядяването на тракия от римляните малкото селище се превръща в значителен курортен град, наречен  Диоклецианопол, на името на император Диоклециан. Символ на града, останал и до наши дни са уникалните останки от крепостна стена (дълга 2315 м.), построена по това време, с добре известната южна порта "Камилите". Стената е една от най-добре съхранилите се от този тип паметници не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Крепостта има форма на почти правилен четириъгълник.
През годините града е бил атакуван, разрушаван и възстановяван нееднократно като е носел различни имена: Аугуста, Диоклецианополис, Севтополис, Алексиополис, Топлица.
Последното име останало и до днес е дадено по време на османската империя ,когато града е оказал ожесточена съпротива, заради което бил разрушен, но в последствие, заради лечебните термални извори отново е възстановен отчасти и наречен Хисар (на турски – крепост), заради останките от древната римска крепост.
Старинният град е обявен за археологически резерват, в който могат да се видят тракийска гробница, разкопки на римски терми, казарми, административни сгради и античен амфитеатър, което е показател за високото икономическо състояние на града още от дълбока древност.

Минерална вода:
На територията на гр. Хисаря бликат 22 минерални извора. Температурата им e между 37 – 51 градуса и се отличават от другите наши курорти по разнообразния си химичен състав, температура и лечебни свойства за ефективно лечение на бъбречни, жлъчни, урологични, стомашно-чревни, чернодробни и заболявания на опорно-двигателния апарат.
Най-известни извори в града са Момина баня, Момина сълза, Хавуза /Топлица/,   Кюпчез /Русалка/,  Инджеза /Свежест/ и Бистрица, които се характеризират с различното си приложение, а преданията нашепват романтични легенди за всеки един от тях.

 

 
 
 
 
     
 
Книга за гости
 
© 2013, www.spavillacrystal.com | All rights reserved